Vergunning voor eerste zonneveld in Den Bosch is rond: ‘volgende stap naar duurzame gemeente’

Het zonnepark dat er gaat komen aan de Graafsebaan in Rosmalen heeft van de gemeente ’s-Hertogenbosch nu officieel een vergunning gekregen. Dat is de eerste van de acht geselecteerde zonnevelden die in totaal 50 hectare gaan beslaan.

Het plan voor het zonnepark aan de Graafsebaan 123a komt van ontwikkelaar IX Zon. Het krijgt een grootte van 7,2 hectare, zo’n 14 voetbalvelden en moet jaarlijks genoeg elektriciteit leveren voor zo’n 3000 woningen.

Wethouder Mike van der Geld (D66): “Dit zonneveld is weer een volgende stap naar een duurzame gemeente. Daarnaast is het goed dat inwoners de mogelijkheid hebben om financieel in te stappen bij dit zonnepark. Zo verdelen we de lusten en lasten eerlijk tussen ons als gemeente en de bewoners.”

 

Meeprofiteren

Nu de vergunning binnen is, kan de ontwikkelaar subsidie aanvragen bij het Rijk om de bouw van het zonnepark echt mogelijk te maken. Inwoners van de hele gemeente kunnen voor 50 procent deelnemen aan het park door geld in te leggen via een obligatielening. Daarbij wordt ieder jaar rente uitgekeerd. Voor de mensen in de omgeving die daar niet aan mee doen, is een omgevingsfonds opgericht.

Van de andere zeven initiatieven voor zonnevelden in Den Bosch wordt op dit moment nog onderzocht hoe haalbaar ze zijn.

Bron: https://dtvnieuws.nl/nieuws/artikel/vergunning-voor-eerste-zonneveld-in-den-bosch-is-rond-volgende-stap-naar-duurzame-gemeente