Krijgt een lid ook inzage in hoeveel energie er opgewekt en geleverd is?
U krijgt zeker inzicht in hoeveel stroom er jaarlijks opgewekt gaat worden en hoe de kostprijs opgebouwd is.
Dit inzicht delen we jaarlijks tijdens de ledenvergadering.
Wat is een ledenovereenkomst?
Voor de start van het project en het verdelen van de zonnestroom is het noodzakelijk onderdeel te zijn van een energiecoöperatie. Dit gebeurt door middel van een ledenovereenkomst, die wordt getekend door elk nieuw lid. Een voorbeeld van de ledenovereenkomst vindt u op de website.
Zijn zonnepanelen veilig?
Zonnepanelen voldoen aan de strengste veiligheidseisen en zijn daarom heel veilig.
Wat gebeurt er met mijn gegevens?
U kunt dit lezen in onze disclaimer en cookieverklaring.
Verandert er iets in mijn woning of meterkast?
Nee, er verandert niets aan uw huisaansluiting en we hoeven ook uw woning niet in.
Is de coöperatie een energieleverancier?
Nee, u kunt bij ons geen energie afnemen. We zijn geen energieleverancier. Wij zijn een energiecoöperatie; een vereniging van een deel van de huurders van de woningbouwcorporatie dat meedoet met een zonnepanelenproject.
Wat is een deelnemer?
Een deelnemer is iemand die meedoet in het zonnepanelenproject en klant wordt van Greenchoice.
Hoe werkt een energiecoöperatie?
Zonnepanelen worden ondergebracht in een vereniging en deze zonnepanelen wekken zonnestroom op. Doordat de kosten van zonnestroom lager zijn, kan deze stroom goedkoop doorverkocht worden aan de leden. Hier is een energieleverancier voor nodig die dat voor ons regelt. Daarom worden leden klant bij Greenchoice. Zo kunnen leden profiteren van duurzame stroom, ook al hebben ze geen zonnepanelen op hun eigen dak.
Wat is een energiecoöperatie?
Een energiecoöperatie is een vereniging van een deel van de huurders van de woningbouwcorporaties dat meedoet met een zonnepanelenproject. Door deel te nemen, kunnen de deelnemers profiteren van de opgewekte stroom van de zonnepanelen.
Is de coöperatie een energieleverancier?
Nee, u kunt bij ons geen energie afnemen. We zijn geen energieleverancier. Wij zijn een energiecoöperatie; een vereniging van een deel van de huurders van de woningbouwcorporatie dat meedoet met een zonnepanelenproject.
Moet ik overstappen van energieleverancier?
Om u goedkope stroom te kunnen leveren, hebben we een energieleverancier nodig. De coöperatie werkt hiervoor samen met Greenchoice. De coöperatie bepaalt samen met Greenchoice de prijs die we kunnen aanbieden aan de leden. Daarom krijgt u nadat u aangemeld bent een aanbieding van Greenchoice.
Hoe stap ik over naar Greenchoice als ik al een ander contract heb?
Wanneer u akkoord gaat met het aanbod van Greenchoice dan zorgen zij ervoor dat de overstap goed verloopt. U hoeft daar zelf niets voor te doen.
Op een vergelijkingswebsite kan ik lagere prijzen vinden, hoe kan dat?
Er zijn altijd prijsvechters actief in de energiemarkt. Met scherpe aanbiedingen en kortingen voor de korte termijn, kunnen zij tijdelijk onder de markttarieven duiken. Op de langere termijn moeten prijsvechters hun tarieven ook weer aanpassen aan de marktprijzen.
Bij de coöperatie kijken we naar de lange termijn en doen we niet aan stunttarieven. Elke periode bepaalt de coöperatie hoe laag de prijs gemaakt kan worden, je betaalt alleen de écht noodzakelijke kosten. Als de marktprijzen stijgen, dan stijgen de prijzen van de coöperatie minder hard mee. Daarmee is het een verzekering tegen stijgende energiekosten.
Waarom werken jullie met Greenchoice?
Greenchoice is de vierde energieleverancier van NL op dit moment en een hele stabiele partij. Het is een grote, betrouwbare partij waar wij voor alle energiecoöperaties zaken mee doen.
Ik ben al klant bij Greenchoice, hoe gaat dat?
Uiteraard houdt Greenchoice rekening met bestaande klanten. Iedereen ontvangt vrijblijvend een aanbieding. Stel dat dit voor u niet voordeliger uitvalt, dan bent u uiteraard nooit verplicht daarmee akkoord te gaan.
Waar kan ik meer vinden over het aanbod?
Er is een projectpagina aangemaakt voor Brabantstroom bij Greenchoice. Deze is hier te vinden.
Als het aantal leden niet gehaald wordt, wordt het hele project dan gestopt?
Nee, omdat er volgens de regels al voldoende leden zijn. Er is wél stroom voor meer huishoudens. De stroom gaat dan alleen niet naar mensen waarvoor het bedoelt is, maar wordt op de markt verkocht. Dat zou toch zonde zijn!
Wanneer is de subsidie gestart? En loopt de 15 jaar dus vanaf 2025 als de aanbieding wordt gedaan?
Wanneer het park wordt aangesloten. Dan kunnen we dus 15 jaar lang goedkopere stroom bieden. Hoe laag precies hangt af van allerlei omstandigheden. Het is niet 15 jaar vast, dit is ook niet mogelijk bij wet. Je kunt dus ook als je een contract afsluit er meteen weer vanaf.
De coöperatie heeft geen winstoogmerk, waarom doen jullie dit?
We bestaan omdat we duurzaamheid willen stimuleren en mensen willen laten participeren in de energietransitie die er misschien zelf niet de middelen voor hebben. Zo kan iedereen die het wil profiteren. Voor de goede zaak dus!
Welke postcodes doen mee?
Ik heb nog een vast contract bij een andere leverancier, heeft het nut om deel te nemen?
Zeker, overstappen op een later moment is geen probleem. U kunt wachten tot uw contract afloopt voordat u overstapt naar Greenchoice. Het is wel belangrijk dat u zich alvast aanmeld als lid van de coöperatie. Er is namelijk beperkt plek.
Zit ik voor 15 jaar vast aan het contract?
Nee. Het lidmaatschap is vrijblijvend. U kunt uw contract met Greenchoice te allen tijde opzeggen.
Als er schade ontstaat aan de panelen, of het hele veld wordt beschadigd, in hoeverre lopen leden het risico dat ze voor kosten opdraaien?
U loopt als lid helemaal geen schade. De coöperatie Brabantstroom is van het type UA. UA betekent Uitgesloten van Aansprakelijkheid. Dit betekent dat de leden niet aansprakelijk zijn voor schulden van de coöperatie. Daarnaast heeft de Coöperatie goede verzekeringen afgesloten voor onder andere de zaken die u noemt.
Wie betaalt de kosten van de panelen?
De panelen zijn eigendom van de coöperatie. Om de panelen te kopen en te installeren heeft de coöperatie een financiering bij de Triodos bank.
Het lijkt bijna te mooi om waar te zijn, wat is het addertje?
Gelukkig is die er écht niet. De coöperatie Brabantstroom heeft het zonneveld kunnen financieren door een goede samenwerking met de Triodos bank. In combinatie van subsidie van de overheid (de SCE-subsidie) en de opbrengst van de verkoop van de opgewekte zonnestroom kan de Coöperatie aan haar financiële verplichtingen voldoen zonder dat de leden een financiële bijdrage hoeven te leveren.
De Coöperatie heeft ook een samenwerking met energieleverancier Greenchoice waardoor we het mogelijk maken dat de leden van Coöperatie Brabantstroom voor kostprijs stroom kan afnemen bij Greenchoice welke opgewekt is door het zonneveld. Wanneer u lid bent en het zonneveld is aangesloten op het energienet ontvangt u een voorstel van Greenchoice. U bepaalt zelf of u dit voorstel accepteert. Ook wanneer u na bijvoorbeeld een half jaar toch liever naar een andere leverancier wilt kan u dit doen. U zit nergens aan vast!
Daarnaast is de coöperatie een type UA. Dit betekent Uitgesloten van Aansprakelijkheid. Hierdoor bent u als lid niet aansprakelijk voor schulden.
Welke postcodes vallen er onder de postcoderegeling?
Deelnemende postcodes: 5211, 5213, 5215, 5216, 5232, 5241, 5242, 5243, 5244, 5246, 5248, 5249, 5258, 5275, 5381, 5382, 5383, 5386, 5391, 5392, 5396, 5397, 5398, 5473, 5482
Hoe kan het dat we goedkoper energie krijgen en dat het ons niets kost?
Dat komt omdat we gebruik maken van een subsidie van de overheid in combinatie met lage rente vanuit Triodos en de goede afspraken die we gemaakt hebben met Greenchoice.